Home > Over VLA > Nieuws > recept augustusrecept augustus

Dat vette vis lekker en gezond is weten we zo langzamerhand wel. Maar de bekende soorten ( maatjesharing, zalm, tonijn) zijn enorm duur. Daarom is het handig om te weten dat er genoeg soorten zijn die net zo lekker en gezond zijn, en veel goedkoper. Ik heb het al eens gehad over haring in het zuur, die je goedkoop bij de supermarkt koopt. Heerlijk op brood of in een salade.

Maar er zijn nog veel meer lekkere opties. Denk aan verse ansjovisjes, verse makreel, sardines en sprot. Voor deze vissoorten kun je terecht op de markt. Ze zijn niet duur, en je hebt er niet veel van nodig. Omdat ze vet zijn zijn ze namelijk heel voedzaam. 

Een paar tips: ga op warme dagen vroeg naar de markt. Laat je niet afschrikken door bevroren vis: die is net zo goed. Bij grotere vissen, zoals makreel, kun je de visboer vragen om de vis schoon te maken. Dat betekent dat hij de ingewanden en kop eruit haalt. 

Fileren moet je zelf doen. Je kunt de vis langs de zijkant open snijden, terwijl je de graat volgt. Daarna klap je hem open en haal je de hoofdgraat eruit. Bij de kleine visjes ben je nu klaar. Bij de grotere makreel voel je nog even met je vingers aan de zijkanten, of er nog meer graten zitten. Ikzelf doe dat als de vis gaar is, dan gaan ze er gemakkelijker uit ; ) Kijk anders even op youtube, zoek op 'vis fileren'. Een paar keer doen, en je bent er handig in. 

En dan? Even in de pan, beetje zout en peper, en smullen maar! Lekker met een broodje, tomaatjes en peterselie.